•
CalamiteitenverlofDit verlof kun je opnemen als je onverwachts vrij moet hebben. Bijvoorbeeld als diegene waarvoor jij zorg draagt plots naar het ziekenhuis moet.
•
Kortdurend zorgverlofDit verlof kun je alleen opnemen voor de zorg van een ziek kind, partner of ouders. Dus niet voor een zieke broer of vriendin. Voorwaarde is wel dat jij de enige bent die op dat moment de zieke kan verzorgen. Per jaar kun je maximaal twee maal het aantal uren dat je in de week werkt aan kortdurend zorgverlof opnemen. Dus als je 40 uur in de week werkt, dan kun je per jaar 80 uur opnemen.
•
Langdurend zorgverlofAls een ernstig ziek kind, partner of ouder, langdurige zorg vereist, kun je langdurend zorgverlof opnemen. Dus niet voor een zieke broer of vriendin. Per jaar mag je dan twaalf weken lang de helft van het aantal uren dat je werkt aan zorgverlof opnemen. Je blijft wel een aantal uur in de week werken.
•
Overige regelingen/afsprakenSteeds vaker worden in cao’s afspraken gemaakt om werk en privé beter te combineren en werknemers ‘duurzaam inzetbaar’ te houden. Denk aan sparen voor verlof of een persoonlijk budget (salaris of vrije dagen), thuiswerken, tijdelijk toekennen van andere (lichtere) taken en een flexibeler personeelsbeleid.
Informeer bij jouw eigen afdeling P&O naar de CAO die op jouw organisatie van toepassing is. Hierin staat meer over de bovenstaande verlofregelingen en onder welke voorwaarden je wel of niet tijdens het verlof doorbetaald krijgt.