Praktische hulp
Het gaat bij praktische hulp om het ondersteunen van de mantelzorger zelf. Dit kan enorm waardevol zijn omdat het verlenen van mantelzorg zowel fysiek als mentaal veeleisend kan zijn. Het krijgen van praktische ondersteuning kan bijdragen aan het verlichten van de last die mantelzorgers ervaren.
Je kunt hulp vragen aan je omgeving. Veel mantelzorgers vinden dat lastig maar mensen zijn vaker bereid om te helpen dan je denkt. Het werkt vaak makkelijker als je zo duidelijk mogelijk aangeeft waar je behoefte aan hebt. Wat, waar en wanneer. Bijvoorbeeld de hond uitlaten of een lift met de auto.
Als mantelzorger zorg je voor een naaste, maar hoe kom je aan kennis om deze zorg goed te kunnen geven. Op de website Samen Beter Thuis vind je betrouwbare informatie met instructievideo’s over het helpen verzorgen en verplaatsen van je naaste.
Op het gebied van praktische hulp zijn veel mogelijkheden. Informatie over vervoersmogelijkheden, woningaanpassingen en hulpmiddelen staan beschreven onder het kopje materiële hulp op deze website.
Hulp bij het huishouden
Heb je behoefte aan hulp bij het huishouden. Op de website van de gemeente Eindhoven vind je hierover meer informatie. Mogelijk kun je via de Wmo een indicatie voor ondersteuning krijgen. Heb je geen indicatie maar kun je wel wat hulp in het huishouden gebruiken? Of heb je schoonmaak klussen die buiten de indicatie vallen? Dan zijn er een aantal mogelijkheden.
- Je kunt via de meeste thuishulporganisaties ook zonder indicatie huishoudelijke hulp krijgen. Je betaalt dan een particulier tarief. Deze kosten krijg je niet vergoed.
- Via de website ikzoekhuishoudelijkehulp.nl kun je een huishoudelijke hulp vinden bij jou in de buurt. Kijk op de website voor de kosten.
Hulp bij verzorging en verpleging
Bij verzorging gaat het bijvoorbeeld om hulp bij het aan- en uitkleden of bij het douchen. Verpleegkundige hulp is bijvoorbeeld het verzorgen van wonden, het geven van injecties of het verzorgen van een stoma. En je kunt als mantelzorger ook advies of begeleiding krijgen over bijvoorbeeld het gebruik van hulpmiddelen en medicijnen. Is degene die je verzorgt stervende, dan kan er extra professionele zorg komen.
Verpleging en verzorging thuis is onderdeel van het basispakket van je zorgverzekering. Er geldt geen eigen risico. Voor verpleging en verzorging heb je geen verwijzing nodig, je kunt zelf contact opnemen met een zorgaanbieder. Wijkverpleegkundigen zijn vaak in dienst bij een thuiszorgorganisatie. Samen met de wijkverpleegkundige bekijk je welke zorg nodig is. De zorgaanbieder levert de zorg en declareert direct bij de zorgverzekeraar.
Hand- en spandiensten
Allerlei hand- en spandiensten kunnen de taak van de mantelzorger verlichten. Denk daarbij aan hulp bij administratie, boodschappen of klussen. Deze praktische hulp is vaak gericht op de zorgvrager maar ontlast ook de mantelzorger.
Waar kun je terecht voor hulp bij het klussen in en om huis?
- De Vrijwillige Hulpdienst heeft verschillende maatjes die praktische hulp kunnen bieden: AdministratieMaatje, BoodschappenMaatje, KlusMaatje en DigiMaatje. Om gebruik te kunnen maken van deze maatjes gelden een aantal voorwaarden. Meer informatie lees je op de website van Maatje040.
- 4W is een werkgelegenheidsproject. Zij helpen ouderen in Gestel met klusjes en hand- en spandiensten. Er komen meestal 2 medewerkers een starter en een ervaren kracht. Voor de ondersteuning wordt een uurtarief gevraagd. Meer informatie vind je op de website doemeemet4w.
- Summa in de Buurt is een stageleerbedrijf van het Summacollege. Onder deskundige begeleiding leveren studenten een aantal behulpzame diensten. Op elke woensdagmiddag en vrijdagochtend is er een ICT-inloop waar je met allerlei digitale vragen terecht kunt (locatie Willem de Rijkelaan 3). Ook is er een opleidingsKlusbus. voor niet al te grote klussen (maximaal 2 dagdelen) kun je hier een beroep op doen.
- Op de landelijke website nlvoorelkaar.nl kun je zoeken naar mensen in de buurt die iets voor een ander willen doen. Natuurlijk kun je ook hulp aanbieden.
Domotica
Met domotica bedoelen we het automatiseren van allerlei dingen in en om het huis. Hierdoor kunnen mensen langer veilig thuis wonen. Domotica helpt ook mantelzorgers in hun zorgtaken en kan een gevoel van ongerustheid verminderen.
Hier zijn enkele voorbeelden van hoe domotica kan helpen:
- Slimme medicijndispensers: Deze geven op het juiste tijdstip de juiste medicijnen en sturen een bericht naar de zorgverlener als de medicijnen niet worden ingenomen
- Spraakassistenten: Deze kunnen helpen met herinneringen voor medicatie-inname, of om de deur te sluiten. Voor afspraken en eenvoudige taken zoals het bedienen van verlichting en verwarming
- Leefstijlmonitoring: Een netwerk van sensoren in huis dat de bewegingsactiviteiten volgt en mantelzorgers informeert bij verstoringen in het dagelijks leefpatroon
- Koppeling bewegingsmelders en licht, de lampen gaan van zelf aan als je langs een sensor loopt of beweegt
- Deurcommunicatie of elektronisch slot, op een veilige manier naar binnen en naar buiten
- Geautomatiseerde temperatuurregeling
- Gps om te kunnen volgen hoe iemands zich buitenshuis beweegt
- Slimme rookmelders: Deze sturen automatisch een seintje naar buren en naasten bij brand, zodat er snel hulp kan worden ingeschakeld.
Personenalarmering
Een veel gebruikte toepassing van Domotica is personenalarmering. Personenalarmering is een systeem waarbij de zorgvrager een alarmknop draagt, bijvoorbeeld als polsband of halsketting. Bij noodsituaties kan de zorgvrager op de knop drukken om direct hulp in te schakelen. Er wordt dan een signaal gestuurd naar een zorgcentrale of een vooraf ingestelde contactpersoon. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. De zorgcentrale kan vervolgens de benodigde hulp inschakelen, zoals familie, buren of professionele hulpdiensten. Personenalarmering kan een grote steun zijn voor mantelzorgers, omdat het zorgt voor extra veiligheid en gemoedsrust.
Veel organisaties voor wonen, welzijn en zorg leveren personenalarmeringssystemen. Bijvoorbeeld thuiszorginstellingen en verzorgingshuizen. Als er om medische redenen alarmering nodig is kun je via de huisarts of medisch specialist een indicatie aanvragen. Dan kan uw zorgverzekeraar de personenalarmering vergoeden. Meer informatie vind je op de website alarmaanvragen.nl.