Informatie en advies
Veel mantelzorgers hebben behoefte aan informatie en advies. Het helpt bij de bewustwording van je zorgtaken. Het uitvoeren van de mantelzorg en het vinden van passende ondersteuning.
Informatie is heel algemeen, voor iedereen bruikbaar, bijvoorbeeld informatie over:
- het combineren van mantelzorg met andere taken zoals werk.
- belangenbehartiging
- de ziekte en beperkingen van je naaste
- het aanbod van zorg en ondersteuning
- regelingen
Advies is heel persoonlijk, gericht op de situatie en vragen van de mantelzorger. Zoals het organiseren van zorg of de inzet van praktische hulpmiddelen.
Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen met advies en informatie.
Steunpunt Mantelzorg Verlicht
Met elke vraag kun je bij het steunpunt terecht. De mantelzorgconsulenten zijn goed op de hoogte van het zorgaanbod en begrijpen wat het betekent om mantelzorger te zijn. Ook helpen zij om de weg te vinden bij het regelen van de zorg.
Mantelzorgers kunnen bij Steunpunt Mantelzorg Verlicht terecht voor advies op maat. Individuele begeleiding begint met een gesprek met de mantelzorgconsulent. Dit kan thuis of bij het steunpunt plaatsvinden. De Mantelzorgconsulent luistert en zet zaken op een rijtje. Elke situatie is anders, dus kijken we samen met jou naar wet het beste bij jou en jouw situatie past. Deze begeleiding kan gericht zijn op alle terreinen waar mantelzorgers mee te maken hebben. Je kunt eenvoudig een afspraak maken, je hebt geen indicatie nodig en we werken niet met een wachtlijst. De ondersteuning vanuit het steunpunt is gratis.
Wanneer zijn wij bereikbaar?
Wij zijn iedere werkdag telefonisch bereikbaar van 9:00- 17:00 via 088 0031 168. Je kunt telefonisch een vraag stellen of een afspraak maken met een mantelzorgconsulent op onze locatie of voor een huisbezoek.
Huisarts en andere hulpverleners die je al kent
Wmo Hulp
De gemeente is verantwoordelijk voor hulp en ondersteuning aan inwoners die dit nodig hebben (bijvoorbeeld door een ziekte of beperking). Hulpverleners vanuit het sociaal team kunnen op allerlei gebieden ondersteuning bieden. Ze gaan graag in gesprek om te onderzoeken welke ondersteuning passend is. Ook kijken ze naar wat mensen zelf nog kunnen en de mogelijkheden van de omgeving.
Als je hulp vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) wilt, kun je je aanmelden via de website van de gemeente Valkenswaard. Je kunt als mantelzorger ook via deze site hulp aanvragen voor je naaste.
Als je in gesprek gaat met het sociaal team en je wilt hierbij ondersteuning, dan kun je gebruik maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Deze ondersteuning is kosteloos en kun je vinden op de website van Oog voor iedereen.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg Verlicht.
MantelzorgNL
Heb je als mantelzorger vragen of wil je je verhaal kwijt? Bel dan met de Mantelzorglijn van MantelzorgNL. MantelzorgNL is de landelijke organisatie die de belangen van mantelzorgers behartigt.
Mantelzorglijn is elke werkdag bereikbaar tussen 9:00 en 17:00.
Bel: 030 760 60 55
WhatsApp: 06 27 23 68 54
Mail: mantelzorglijn@mantelzorg.nl
Via de Mantelzorglijn kun je ook spreken met juridische adviseurs. Zij geven gratis advies en informatie over wet- en regelgeving. De adviseurs kunnen door iedereen worden ingeschakeld. Wil je advies op maat of praktische ondersteuning dan moet je lid zijn van MantelzorgNL.