Materiële hulp
Materiële hulp is vaak vooral gericht op de zorgvrager. Bij een goede materiële ondersteuning kost het mantelzorgers vaak minder moeite om voor hun naaste te zorgen. Materiële hulp gaat over voorzieningen die mensen helpen om mee te blijven doen in de samenleving. Het gaat bijvoorbeeld om hulp bij het huishouden, ondersteuning bij het verplaatsen binnen en rondom het huis, en het gebruik van vervoermiddelen. Ook helpt het om in contact te blijven met anderen en sociale activiteiten te kunnen blijven doen. Het doel is om mensen zo zelfstandig mogelijk te laten leven. Materiele hulp kan geboden worden vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Niet alles wordt vergoed.
Woningaanpassingen
Woningaanpassingen helpen om (langer) thuis te blijven wonen. Bijvoorbeeld een traplift of een bredere doorgang voor een rolstoel. Woningaanpassingen zijn veranderingen aan het huis. Het zijn bouwkundige aanpassingen en/of voorzieningen die aan het huis vast zitten. Kleinere aanpassingen moet je meestal zelf regelen en betalen, zoals een handgreep in het toilet. Als je een huis huurt kun je de woningbouwvereniging vragen om hulp.
De gemeente vergoedt woningaanpassingen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook als de aanpassing nodig is voor een kind onder de 18 jaar. Vaak wordt een eigen bijdrage gevraagd. De vergoeding van aanpassingen voor mensen met een Wlz-zorg thuis, valt ook onder de Wmo. Je betaalt hiervoor geen eigen bijdrage aan de gemeente. De woningaanpassingen vallen dan onder de eigen bijdrage die je al betaalt voor de Wlz.
Hulpmiddelen
Er zijn veel hulpmiddelen die het leven makkelijker maken. De website Vilans Hulpmiddelenwijzer geeft betrouwbare informatie over hulpmiddelen bij dagelijkse activiteiten. Bij elk hulpmiddel staat duidelijk hoe je het kunt gebruiken, of het vergoed wordt en hoe je het kunt verkrijgen.
Als je tijdelijk een hulpmiddel nodig hebt, tot maximaal een periode van 26 weken (half jaar), wordt dit vergoed door de zorgverzekering. Je kunt hiervoor terecht bij een hulpmiddelen winkel.
Sommige hulpmiddelen worden vergoed door de gemeente vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). WIJeindhoven regelt namens de gemeente alle zorg en ondersteuning vanuit de WMO, ook als je hulpmiddelen nodig hebt kun je deze aanvragen via WIJeindhoven. Als de zorgvrager zorg krijgt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en nog zelfstandig woont kun je voor loophulpmiddelen terecht bij de gemeente (de WMO). Op het moment dat de zorgvrager in een instelling woont worden bijna alle hulpmiddelen betaald vanuit de Wlz.
Woningbouwverenigingen in Eindhoven bieden huurders van 55 jaar of ouder een Oppluspakket. Hiermee kun je een aantal voorzieningen aanvragen zoals een verhoogde toiletbril, een wandbeugel, een douchestoel of een tweede trapleuning. Het Oppluspakket is gratis. Wel geldt er een maximaal bedrag voor de aanvragen die je doet.
Aangepast vervoer
Als degene voor wie je zorgt niet (meer) kan autorijden en niet in staat is gebruik te maken van het openbaar vervoer kan je gebruik maken van een speciale vervoersvoorziening. Je vindt een overzicht van alle vervoersmogelijkheden in Eindhoven op de website www.vervoervoormij.nl.
- Gaat het vooral over reizen binnen de regio Eindhoven? Dan kun je gebruik maken van de Witte Raaf. Eindhovenaren van 55 jaar en ouder kunnen tegen een lage vergoeding gebruik maken van de Witte Raaf. Je moet wel lid worden. Meer informatie vind je op de website van de Witte Raaf
- Ben je op zoek naar vervoer en kun je geen beroep doen op de regulier Wmo voorzieningen en is er geen eigen netwerk waar je op terug kan vallen? Dan kun je een beroep doen op AutoMaatjes van de Vrijwillige Hulpdienst. AutoMaatjes helpen inwoners mobiel en actief te blijven door hen met hun eigen auto te vervoeren. Als inwoner betaal je voor het vervoer een onkostenvergoeding aan de chauffeur. Je kunt een AutoMaatje aanvragen via de website maatje040.nl
- Voor vervoer binnen de regio kun je misschien gebruik maken van de Taxbus. Daarvoor heb je een Taxbus-vervoerspas nodig. Je kunt de Taxbus-vervoerspas aanvragen via WIJeindhoven
- Voor reizen buiten de regio, weekend of nacht is er Valys. Hier heb je een Valyspas voor nodig. Een Valyspas vraag je zelf aan op de website van Valys
- Ben je op zoek naar vervoer voor iemand in een rolstoel? Je kunt voor één of enkele dagen een rolstoelauto huren via de Zonnebloem. Kijk op www.zonnebloem.nl.
Parkeermogelijkheden
Als degene waarvoor je zorgt woont in een gebied voor vergunninghouders of waar betaald parkeren geldt, kan de bewoner die mantelzorg ontvangt een mantelzorgregeling aanvragen. Het is een aanvulling op een bezoekersregeling (betaald parkeren gebied) of bezoekersvergunning (E9/vergunninghoudersgebied). Er moet dus al een bewonersregeling of bezoekersvergunning op het adres actief zijn. Heb je geen bewonersregeling of bezoekersvergunning vraag deze dan eerst aan voor je mantelzorger om voordelig te parkeren. Heb je nog een extra parkeerplaats nodig, vraag dan de mantelzorgregeling aan. Meer informatie vind je op de website van de gemeente Eindhoven.
Het kan handig zijn om een gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen. Kun je als bestuurder van een auto minder dan 100 meter lopen (met hulpmiddel), vraag dan een bestuurderskaart aan. Zorg je voor iemand die deze beperking heeft en kan diegene niet zelfstandig wachten tot je de auto hebt weggezet? Vraag dan een passagierskaart aan. Vooral de passagierskaart kan handig zijn voor mantelzorgers.