Financiële ondersteuning
Geld kan een belangrijk onderwerp zijn voor mantelzorgers. Je inkomen kan lager worden omdat je mogelijk minder gaat werken. Terwijl je kosten juist toenemen door b.v. reis- en zorgkosten. Voor mantelzorgers zijn verschillende vormen van financiële ondersteuning mogelijk.
Reiskosten
Helaas is er geen algemene vergoeding voor de reiskosten die je als mantelzorger maakt. Je kunt wel degene voor wie je zorgt je gemaakte reiskosten laten vergoeden. De zorgvrager kan vervolgens de kosten voor vervoer bij de belasting opgeven als aftrekbare zorgkosten. Als mantelzorger hoef je deze reiskostenvergoeding niet op te geven aan de belasting. Zorg ervoor dat je naaste bij de overboeking vermeldt dat het om reiskosten voor mantelzorg gaat.
Heb je een laag inkomen dan kun je mogelijk via de gemeente in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Hiermee kun je extra en bijzondere kosten betalen, zoals reiskosten.
Woon je samen met degene die je verzorgt en is deze persoon voor langere tijd opgenomen in een instelling? Dan kun je de reiskosten voor het ziekenbezoek mogelijk aftrekken als specifieke zorgkosten. Bekijk de voorwaarden op www.belastingdienst.nl.
Mantelzorgcompliment
Zorg je voor iemand die in Eindhoven woont dan kun je het Eindhovense Mantelzorgcompliment aanvragen. Het mantelzorgcompliment is een blijk van waardering en bestaat uit een geldbedrag van maximaal 200 euro. Je kunt het mantelzorgcompliment jaarlijks aanvragen bij Steunpunt Mantelzorg Verlicht. Om voor het compliment in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal criteria zoals intensief en langdurig meer dan gebruikelijke zorg verlenen.
Persoonsgebonden budget
Als je naaste zorg nodig heeft kun je hiervoor een indicatie aanvragen bij de gemeente (Wmo & jeugdwet), de zorgverzekering (zvw) of het zorgkantoor (Wlz). Een overzicht van deze 4 zorgwetten vind je onderaan deze pagina. Bij welke wet je hulp aanvraagt, hangt af van het soort hulp dat nodig is. In de zorgindicatie wordt beschreven welke zorg er nodig is en voor hoeveel uur. Vervolgens kun je een keuze maken voor zorg in natura (zin) of een persoonsgeboden budget (pgb).
Bij zorg in natura ontvang je zorg van een zorgorganisatie. Met de zorgaanbieder maak je afspraken over de manier waarop de zorg wordt gegeven.
Het persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee je zelf de zorg inkoopt. Dit kunnen professionele zorgverleners zijn, maar ook een partner, familie of bekende. Als mantelzorger kun je dus betaald worden vanuit een pgb. Een pgb is niet voor iedereen een goede oplossing, je moet namelijk zelf het budget beheren (administratie en betaling). Via de website pgb-test.nl kun je bekijken of een pgb voor jou passend is. Alleen de zorg waarvoor een indicatie is kan vanuit een pgb betaald worden. Meer informatie vind je op de website van Per Saldo, de vereniging voor mensen met een pgb en budgethouders.
Mantelzorgvergoedingen door zorgverzekeraars
Als mantelzorger krijg je niet zelf een vergoeding voor de zorg die je levert. Wel bieden zorgverzekeraars soms vergoedingen voor bijvoorbeeld vervangende zorg, een mantelzorgmakelaar of mantelzorgcursussen. Deze vergoedingen staan altijd in een aanvullende verzekering, niet in de basisverzekering. Neem eerst telefonisch contact op met de zorgverzekeraar om te beoordelen of je recht hebt op een vergoeding. Informeer ook naar de voorwaarden en bij welke zorgverleners je terecht kunt.
De inhoud van de aanvullende pakketten verschilt sterk. Op de site van zorgwijzer.nl vind je meer informatie over mantelzorgvergoeding per zorgverzekering. Meer informatie over zorgverzekeraars vind je in de informatiegids zorgverzekering van de Patiëntenfederatie en op de website van de rijksoverheid Regelikmijnzorggoed.nl.
Collectieve aansprakelijkheidsverzekering
Mantelzorgers die bij Steunpunt Mantelzorg Verlicht staan ingeschreven, kunnen gebruik maken van de aanvullende collectieve verzekering van de gemeente Eindhoven. Deze collectieve verzekering verzekert je tijdens mantelzorgtaken en keert uit wanneer je eigen verzekering dit niet vergoedt. Het gaat over aansprakelijkheid particulieren, ongevallen, verkeersaansprakelijkheid en rechtsbijstand.
Regelingen WW- of bijstandsuitkering
Ontvang je een WW-uitkering en verleen je dusdanig intensieve mantelzorg dat dit niet gecombineerd kan worden met een betaalde baan of een re-integratietraject, dan kun je ontheffing van de sollicitatieplicht aanvragen bij het UWV. Deze ontheffing duurt maximaal zes maanden. Die periode moet je gebruiken om de zorg te organiseren of vervangende zorg te regelen. Soms is het mogelijk om vanuit een bijstandsuitkering ook een vrijstelling te krijgen van de sollicitatieplicht.
Verleende je voor je werkloos werd mantelzorg waarvoor je betaald werd vanuit een pgb? Dan heb je mogelijk recht op het mantelzorgforfait. Je leest meer over het mantelzorgforfait op de website van Regelhulp. Je bouwt recht op voor een uitkering door sociale verzekeringspremies te betalen. Als je alleen betaald wordt vanuit een PGB zonder arbeidsovereenkomst, dan betaal je geen premies en heb je als het PGB stopt geen recht op een WW-uitkering en het mantelzorgforfait.
Als je voor iemand zorgt en meer dan de helft van de week bij die persoon verblijft of omgekeerd, dan loop je het risico om als ‘gezamenlijk huishouden’ te worden gezien. Je kan dan worden gekort op je bijstandsuitkering of deze zelfs kwijtraken. Dit geldt niet voor ouder en kind. Als je bij elkaar in huis gaat wonen vanwege de mantelzorg dan zal de kostendelersnorm worden toegepast. Ook bij een ouder en inwonend (volwassen) kind. Dit betekent dat hoe meer mensen tot een huishouden behoren, hoe lager de bijstandsuitkering is.
Als je een bijstandsuitkering hebt en je mag voor je naaste geldzaken regelen met een bankpas, let dan goed op: je mag alleen geld opnemen voor de persoon die je heeft gemachtigd, niet voor jezelf. Ook moet je de gemeente laten weten dat je die machtiging hebt (je hebt een informatieplicht). Als je dit niet doet, kun je je uitkering kwijtraken omdat je toegang hebt tot dat geld. Ook kun je een boete krijgen omdat je je informatieplicht niet hebt nageleefd.
Er zijn 4 zorgwetten waarop je een beroep kan doen voor een vergoeding van zorgkosten.
Zorgwet | Doel | Aanvragen bij | Aanbod |
---|---|---|---|
Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) | Hulp bij zelfstandig wonen en meedoen aan de samenleving | WIJeindhoven | Algemene voorzieningen: boodschappendienst, maaltijdvoorziening, vervoerspas, enz.
Maatwerkvoorzieningen: individuele begeleiding, huishoudelijke hulp, dagbesteding, huur van hulpmiddelen. |
Wet langdurige zorg (WLz) | Levenslange, intensieve zorg. Thuis of intramuraal | Centrum indicatiestelling Zorg (CIZ) | Op indicatie. Zorg voor mensen met een chronische ziekte of beperking die blijvend 24 uur per dag toezicht of zorg nodig hebben. |
Zorgverzekeringswet (Zvw) | Medische of psychische hulp, na revalidatie, na ziekte of ongeval | Zorgverzekeraar | Vergoeding van medische zorgkosten: medische behandelingen, medisch noodzakelijke hulpmiddelen, verpleging en verzorging thuis. |
Jeugdwet (JW) | Jeugdhulp, kinderbescherming en jeugdreclassering | WIJeindhoven | Alle hulp voor jongeren die niet onder de WIz valt. |