Educatie
Educatie bestaat uit voorlichting, trainingen en cursussen voor mantelzorgers. Deze kunnen gericht zijn op de specifieke zorgvraag van je naaste, bijvoorbeeld instructie voor het juiste gebruik van hulpmiddelen of informatie over ziektebeelden. Educatie kan ook gericht zijn op de mantelzorg zelf. Zoals het versterken van de veerkracht of het verbeteren van de balans tussen zorgen en andere taken. Bij educatieve bijeenkomsten vindt ook vaak lotgenotencontact plaats wat versterkend werkt. Educatieve steun voor mantelzorgers omvat verschillende vormen die hen helpen om beter voor hun naaste te zorgen.
Training, cursussen en workshops
- Steunpunt Mantelzorg Verlicht organiseert een paar keer per jaar de bijeenkomst ‘Mantelzorg, het overkomt je‘. Van de één op de andere dag kun je mantelzorger worden. Wat betekent dit? En wat kun je doen om overbelasting te voorkomen?
- Training ‘Bied Eerste Hulp bij psychische problemen’. Wil jij leren om mentale problemen bij anderen eerder te herkennen en hen beter te ondersteunen? De cursus wordt gegeven door de GGzE en is gratis.
Ondersteuningsgroepen
Mantelzorgers kunnen deelnemen aan groepsbijeenkomsten waar ze ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden bij anderen in vergelijkbare situaties. Ondersteuningsgroepen zijn gericht zijn op het vergroten van je kennis en vaardigheden.
Steunpunt Mantelzorg Verlicht organiseert verschillende ondersteuningsgroepen:
- mantelzorgers van mensen met dementie
- mantelzorgers van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
- ex-mantelzorger (mantelzorgers waarvan de zorgvragen is overleden)
- jonge mantelzorgers (training Metaal Welbevinden)
Cafés voor mantelzorgers
Mantelzorgcafés en specifieke cafés zoals Alzheimer Café en Café Brein bieden een waardevolle ontmoetingsplek voor mantelzorgers en hun naasten. Ze vormen een plek waar mantelzorgers ervaringen kunnen delen, informatie kunnen krijgen en emotionele steun kunnen vinden. Iedere bijeenkomst staat een specifiek onderwerp centraal. Hieronder vind je een overzicht van verschillende cafés voor mantelzorgers.
- Mantelzorgcafé Eindhoven
- Alzheimer café Eindhoven
- Parkinson café Eindhoven
- Café Brein
- Oogcafé Eindhoven
Online trainingen en e-learning
Veel organisaties bieden online cursussen en webinars aan die mantelzorgers in hun eigen tempo kunnen volgen.
- Op de website samenbeterthuis.nl staan veel korte video’s met tips over verzorgen en verplaatsen. Je leert hier hoe je het best iemand kunt verzorgen zonder dat je zelf fysieke klachten krijgt.
- De landelijke vereniging voor mantelzorgers biedt webinars over algemene vraagstukken waar mantelzorgers tegenaan lopen. Je vindt deze webinars op de website van mantelzorg.nl.
- Gratis online training ‘Voor jezelf zorgen‘. Als je voor een ander zorgt, houd je soms weinig tijd over voor jezelf. Maar om er écht voor een ander te kunnen zijn, moet je ook goed voor jezelf zorgen. Als je weet hoe je jezelf kunt opladen, kun je (nog) beter voor jezelf zorgen.
- Gratis online training ‘Wat is zorgen voor een ander?’. Wat betekent het om voor een ander te zorgen? Welke rol kún en wíl jij hierin spelen? Je leert wat er met je naaste aan de hand is en hoe je kunt daarmee kunt omgaan.
- Gratis online training ‘Zorgen voor iemand naast jou’ . Als je zorgt voor iemand met psychische klachten, kost dat best wat energie. In deze gratis online training krijg je tips om het minder zwaar te maken.
- Gratis online training ‘Omgaan met veranderend gedrag‘. Veranderingen in het gedrag door dementie kun je niet voorspellen. Je kunt wel leren om het te begrijpen en hoe je erop kan reageren. Deze e-learnings van Dementie.nl kunnen je daarbij helpen.
- Speel gratis Dementie Game. Dit interactieve spel geeft mantelzorgers op een laagdrempelige manier de kans om kennis op te doen over dementie.
- Gratis online training ‘Wat is autisme‘. Heb je een partner, familielid of vriend(in) met autisme? In deze training leer je wat autisme is, hoe het ontstaat en hoe iemand met autisme het leven ervaart. Zo leer je beter omgaan met lastige situaties.
- Andere gratis online trainingen om beter voor jezelf te zorgen vindt je op de website ‘De stap naar gezonder’.